Recepty candát

 

 

Back Home Up Next


 

 

Candát pečený se smetanou

4 candáti
50 g másla
50 g cibule
petrželka
1/2 bobkového listu
1 špetka tymiánu
1 1/2 dl smetany
2 žloutky
5 lžic bílého vína
citrónová šťáva
sůl

Postup přípravy

Porce candáta pokapeme citronovou šťávou a necháme odležet. Na vymaštěnou pánev rozložíme polovinu jemně nakrájené cibule, kterou posypeme usekanou petrželkou, kořením, přidáme osolené porce ryb a vše zalijeme vínem. Upečeme v mírně vyhřáté troubě. Porce necháme odkapat, vložíme do vymaštěné zapékací misky, posypeme drobně nakrájenou cibulí, zalijeme 1 dl horké smetany a podusíme v troubě 3 minuty. Ve zbývající smetaně rozkvedláme žloutky a sůl, nalijeme na porce candáta a zapečeme v troubě, až žloutky ve směsi ztuhnou. Podáváme s vařenými brambory a s dílky citronu.
 
Pečený candát se slaninou
 

candát, sůl, koření, pochoutková smetana, hladká mouka, anglická slanina

 
 

Postup přípravy

Vykuchaného a očištěného candáta nasolíme a okořeníme. Od hlavy až k ocasu uděláme každých 5 cm zářezy. Do zářezů vložíme plátek anglické slaniny. Na vymazaný plech uděláme ze špejlí mřížku, na kterou položíme na břicho candáta, dáme ho péct do trouby asi na 20 minut. Candáta po 20 min. vyjmeme a polejeme pochoutkovou smetanou, která je smíchaná na 1 kelímek se dvěma lžičkami hladké mouky. Vložíme znovu do trouby a necháme zapéct do zlatova.
Takto upraveného candáta podáváme s pečenými, nebo opékanými brambory a zeleninovou oblohou.

 

Candát na žampiónech

800 g candáta, 200 g žampiónů, 0.2 l vína, drůbeží vývar, lžička másla, sůl, pepř citrónová šťáva, rostlinný olej, 4 mladé cibulky, petrželová nať

Postup:

Porce candáta stáhneme z kůže, nasolíme okořeníme pepřem, pokapeme citrónovou šťávou a necháme na dvě hodinky

odležet v chladničce. Na plátky nakrájené žampióny zpěníme na oleji, přidáme nadrobno nasekanou petrželovou nať a

nakrájené cibulky. Vložíme odležené porce candáta opečeme z obou stran, potom podlijeme bílým vínem a dusíme doměkka.

Během dušení podle potřeby přilíváme drůbeží vývar.

 

Candát pečený, s bylinkovým máslem

Candát do 1 kg, citron, kopr,bylinkové máslo, sůl, pepř, citrónová šťáva, zeleninový vývar, celý pepř, nové koření,

Bylinkové máslo: 5 lžic másla, nadrobno nasekaná petrželová nať, nasekaný čerstvý kopr

                                máslo rozpustíme a smícháme s nadrobno nasekanou petrželovou natí a koprem.

Postup:

Candáta vykucháme, očistíme, vymyjeme a dáme celého péct do trouby asi na 20 minut. Po 20 minutách candáta

pokapeme citrónovou šťávou,  podlijeme zeleninovým vývarem a přidáme nachystané koření. Pečeme doměkka

a po celou dobu poléváme vypečenou šťávou. V případě potřeby dolíváme zeleninový vývar. Upečeného candáta

polijeme bylinkovým máslem  a posypeme nasekanou petrželovou natí.

 

Candát pečený - plněný jablky a ořechy

1 candát, pepř, strouhaný muškátový oříšek, sůl, 400 g jablek, 100 g vyloupaných vlašských ořechů, 50 g hrozinek, citron, rostlinný olej

Postup:

Candáta vykucháme omyjeme a osušíme utěrkou.  Osolíme, okořeníme pepřem, trochou strouhaného muškátového oříšku

a necháme odležet tak na dvě hodinky na chladném místě. Nastrouhané jablka promícháme s nahrubo nastrouhanými ořechy

a hrozinkami. Odleženého candáta naplníme směsí a zašijeme, pokapeme citrónovou šťávou a a dáme do zapékací mísy

jemně podlité olejem s trochou vody. Upečeme doměkka a stále poléváme vypečenou šťávou.

Back to Top

Copyright or other proprietary statement goes here.
For problems or questions regarding this web contact [ProjectEmail].

 

Last updated: listopadu 17, 2006.